Vedenalaiskuvaamisen aloitus

Aloitin kuvaamisen veden alla melko pian sen jälkeen kun suoritin PADI OWD kurssin alkukesästä 2006. Koko kesän 2006 sukeltelin ahkerasti Suomenlahdella ja suoritin loppukesästä AOWD-kurssin ja lopulta ostin vielä kuivapuvun syksyllä kun vedet alkoivat kylmenemään. Sen jälkeen oli kamerahankinnan vuoro marraskuussa 2006. Hankin ensimmäiseksi VA-kameraksi Canon Ixus 800is:n ja siihen Canonin oman sukelluskotelon WP-DC5:n. Tällä kuvailin Suomessa ja parilla ulkomaan matkalla (Thaimaa 2006 ja Punainen Meri 2007), kunnes kamera varastettiin.

Oikeastaan himoitsin kameraa veden alle jo heti kesällä 2006. Homma kaatui siihen että minulla oli silloin käytössä pari vuotta vanha (2004 toukokuussa hankittu) Olympus C-8080WZ, johon yritin saada sukelluskoteloa.Valitettavasti kamera oli juuri sen verran vanha, että Olympuksen oman sukelluskotelon valmistus oli lopetettu, eikä niitä enää saanut helpolla mistään. Niinpä päädyin ostamaan kokonaan uuden kameran. Seuraavana vuonna tosin onnistuinkin hankkimaan Olympus C-8080:lle käytettynä sukelluskotelon Saksan eBaystä, ja käytinkin sitten sitä kameraa pari vuotta, mm. Hurghadan reissulla 2007 ja Punaisen Meren reissulla 2008 sekä 2009.

Olympus C-8080 oli kuitenkin iso kamera verrattuna Canon Ixukseen, ja olin kovasti tykästynyt sellaiseen pieneen kameraan jota on tosi kätevä kuljettaa mukana.Kameratekniikkakin oli kovasti kehittynyt, joten päätin alkuvuodesta 2008 ostaa uuden Ixuksen, silloin aivan uuden mallin 980is:n, jossa oli peräti 14.7 Mpikseliä ja manuaalisäädöt. Sillä pelkästään kuvasin Malediivien reissulla 2009 sillä Malediiveille oli pitkät lennot ja hankala ottaa paljon tavaraa mukaan. Ixus 980is kulkee melkein aina mukana kaikkialla.

Keväällä 2010 päätin viimein hankkia ensimmäisen digitaalisen järjestelmäkamerani ja päädyin lopulta Canon 7D:hen. Hankin heti kameralle myös sukelluskotelon ja vedenalaiset salamat. Joitain videopätkiä olen tälläkin kuvannut, mutta enimmäkseen olen keskittynyt still-kuvien ottamiseen.

2015 alkuvuodesta täydensin settiä GoPro 4 Silver videokameralla, jota olen käyttänyt yksikseen dokumentoimaan sukelluksia alusta loppuun sekä osana Canon-7D settiä, jolloin järkkärillä otan vain valokuvia ja Goprolla tallennan koko sukelluksen videolle alusta loppuun.

Kuvat:

Valokuvista ei ole iloa, jos niitä ei kukaan näe 😆 . Niinpä olen ylläpitänyt Zenfolioon perustuvaa valokuvapalvelinta, jolla kaikki sukellukseen liittyvät valokuvani löytyvät tästä kokoelmasta, vuosittain ja reissuittain lajiteltuina:

http://photos.leiman.fi/underwater

Ennen Zenflion käyttöönottoa laitoin kuvia Googlen Picasa Web Albums (PWA) palveluun, mutta se ei oikein skaalautunut vakavampaan käyttöön ja Google alkoi tuuppaamaan sen tilalle Google Plus Photos viritystään, josta en ollenkaan tykännyt.

Ulkomaan sukellusmatkojen kuvat

 

Kamerat:

Seuraavia digikameroita olen käyttänyt VA-kuvaamisessa, ja jokaisesta olen kirjoittanut linkkien takaa löytyviä selostuksia:

 

1 kommentti

Emmi & #183;9.11.2015 15:06

Aivan mahtava loki 😉 olisi mahtava saada sut sukeltamaan meidän saarelle sulawedellä, Togeanin saarilla, tulivuori saari Una Unalla.

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *