Parhaiten asiat järjestyvät jos jo etukäteen Suomesta käsin otat itse yhteyttä Colona Divers sukelluskeskukseen joko sähköpostilla tai puhelimitse. Colona on Ruotsalainen yritys, jossa on usein töissä Suomalaisia sukellusoppaita. Asiointi sujuu varmasti aina ruotsin tai englannin kielellä, ja toisinaan myös suomeksi. Colonan puhelinnumero on Suomesta, tai kännykällä mistä vaan: +20 65346431, sähköposti: hurghada@colona.com

Mikäli et ole ilmoittanut mitään Colonalle etukäteen, he olettavat että haluat aloittaa sukeltamisen heti ensimmäisenä aamuna tulosi jälkeen. Colona on lähettänyt tällöin hotellisi vastaanottoon nimelläsi varustetun kirjeen, jossa toivotetaan sinut tervetulleeksi, ja kerrotaan koska he ovat tulossa hakemaan sinua hotelliltasi. Sinun on itse osattava pyytää tämä kirje hotellisi vastaanotosta, Finnmatkojen opas ei yleensä tiedä asiasta mitään. Jos haluat aloittaa sukeltamisen jonakin muuna kuin ensimmäisenä aamuna, on parasta sopia asia jo ennen matkalle lähtöä, mutta saatat ehtiä vielä tuloiltana soittamaan Colonalle ja sopimaan asian haluamallasi tavalla. Toimistolla ollaan paikalla noin klo 18…19 asti. Sukelluskeskus on auki kaikkina päivinä vuodessa, paitsi Uudenvuodenpäivänä.

Colona lähettää joka ikinen aamu minibusseja hakemaan asiakkaittaan Hurghadan hotelleista. Yleensä bussit saapuvat noutamaan hotellien edestä noin kello 8:00 aikaan, jotta kaikki sukeltajat olisivat perillä sukelluskeskuksessa klo 8:30 mennessä. Tarkemman noutoajan näet tervetuliaskirjeestäsi tai kysymällä Colonan toimistolta. Sinun on syytä olla täsmällisesti kaikkine sukellusvälineidesi kanssa hotellisi edessä odottamassa kyytiä sovittuun aikaan. Busseilla on minuuttiaikataulu, jota myös oikeasti noudatetaan.  Kun bussi tulee noutamaan, mukana on aina Colonan opas, jolla on lista noudettavista, ja bussin ei pitäisi lähteä ennen kuin kaikki ovat varmasti mukana. Ensimmäisenä päivänä he kysyvät huoneesi numeron ja listallaolijoita huudetaan jatkossa hotellin ja huoneen numeron mukaan.

Jos olet ottanut paljon omia sukellusvarusteita mukaan, sinua ehkä helpottaa tieto että voit jättää varusteesi loppulomasi ajaksi turvalliseen säilytykseen sukelluskeskukselle, eli vain ensimmäisen aamuna joudut raahaamaan isomman lasti tavaraa mukaan. Iso sukelluskassi ei ehkä mahdu minibussiin sisälle, jolloin se joutuu Egyptiläiseen tyyliin auton katolle. Bussit ovat yleensä täynnä. Pakkaa tavarasi siis sen mukaan.

Colona Divers sukelluskeskus Hurghadassa sijaitsee hotelli Magawishin rannalla, Hurghadan eteläpäässä. Useimmista keskustan hotelleista on sinne matkaa noin 20 minuuttia. Bussi vie hyvin vartioidun portin läpi parkkipaikalle, josta on sitten käveltävä 10 minuutin matka rannalle. Omien sukellusvälineiden kanssa tuleva osaa tällä kävelymatkalla todella arvostaa pyörillä vedettävää sukelluslaukkua, sillä matka ei ole aivan lyhyt. Mutta hyväkuntoiselle sukeltajalle tämä ei ole tietenkään mikään ongelma ja käy hyvästä aamujumpasta.

Sukelluskeskus sijaitsee aivan meren ääressä hiekkarannalla. Joka aamu kaikkien sukeltajien tulee ilmoittautua palvelutiskillä. Yleensä paikalla on suomalaisia sukellusoppaita palvelemassa suomalaisia asiakkaita omalla äidinkielellään. Ensimmäisenä aamuna tarkistetaan luokituskortit, kysytään kokemustaso, vakuutukset ja sovitaan mahdollisista laitteiden ja varusteiden vuokrasta. Kurssit, lisäpalvelut ja laitevuokrat maksetaan muuten vasta viimeisenä päivänä.

Jos vuokraat varusteita, ne valitaan ja sovitetaan heti ensimmäisenä päivänä ja koko loppuviikon käytät sitten samoja varusteita, jotka jätetään joka yöksi keskukselle säilöön sinulle varatussa laatikossa. Omat varusteet voi ja kannattaa jättää samalla tavalla säilöön. Myös omia varusteita varten saa ilmaiseksi kuljetus/ säilytyslaatikon käyttöön. Toisena ja sitä seuraavina päivinä voit sitten noutaa ilmoittautumisen jälkeen kaikki sukellusvarusteet talon takana sijaitsevasta varastosta.

Varusteet kuljetetaan laatikoissa veneelle, ja kuljetuksesta vastaa sympaattinen Roger aasi. Laatikot lastataan Rogerin vetämälle lavalle, jolla tavarat sitten kuljetetaan laiturille veneiden luo.

Veneitä, oppaita ja sukelluskohteita on paljon, ja joka aamu ilmestyy keskuksen seinätaululle lähtevien veneiden nimet, veneretken tyyppi, pääoppaan nimi, osallistujien nimiluettelot, ja valitut sukelluskohteet. Venetaulun vieressä on kartta josta näkyvät kaikki normaalit päiväretkien kohteet. Nimilistoissa nimesi ei välttämättä ole kirjoitettu aivan oikein, sillä suomalaiset nimet ovat tunnetusti hankalia niin egyptiläisille kuin ruotsalaisillekin.

Veneet ja oppaat valitaan yleensä jo edellisenä iltana, ja voi olla mahdollista neuvotella kohteista oppaasi kanssa etukäteen, ennen kuin hän valitsee kohteet. Keskus pitää kirjaa kaikista sukelluskohteista joissa olet käynyt, ja opas pyrkii valitsemaan kohteet siten että kukaan ei samalla viikolla joudu (tahtomattaan) kahta kertaa samalle kohteelle. Opas joutuu tietenkin huomioimaan sen että kohteet sopivat kaikkien lähtijöiden kokemustasolle, kohteiden vaativuustaso vaihtelee. Päiväretkillä tehdään normaalisti kaksi sukellusta, ensimmäinen noin tunnin päästä lähdöstä, ja toinen lounaan jälkeen. Veneet lähtevät normaalisti laiturista klo 9:00 ja palaavat 16:00 mennessä.

Kun Roger-aasi on aamulla tuonut varusteesi laiturille, on aika kantaa ne veneeseen. Tässä vaiheessa on syytä varmistaa että tietää mihin veneeseen tavara pitää kantaa. Veneen miehistö auttaa kyllä tavaroiden saamisessa veneeseen. Veneessä jokainen valitsee sukelluskannelta itselleen oman pienen sopen, jossa oma laitepaketti kootaan pulloon kiinni ja sukelluspuku laitetaan henkarille, ja loput varusteet penkin alle omassa laatikossa. Räpylät on tapana laittaa uimakannen kaiteiden väliin.

Sukellusparien on hyvä valita sukelluskannelta vierekkäiset paikat. Heti veneeseen tultua onkin hyvä välittömästi varata omat paikat ja vähintäänkin varmistua että kaikki tavarat ovat varmasti mukana. Kaikkein paras varmistus tälle on välittömästi koota oma laitepaketti, jolloin näkee että kaikki on mukana. Vene lähtee laiturista aika äkkiä, kun osallistujalistan mukainen nimenhuuto on käyty ja vene on valmis lähtöön.

Veneeseen tullessa on tapana riisua heti kengät, jotka laitetaan koko venematkan ajaksi kenkälaatikkoon. Tällä käytännöllä pidetään veneen kannet siistinä ja liukastumisen vaarakin on pienempi. Salongin puolelle ei saa missään tapauksessa kengillä mennä, kuten ei ylipäätään märkänä muutenkaan. Salongin puolelle voi myös viedä muut kamansa kätevimmin repussa ja valloittaa salongin sohvalta oman paikan. Oikein kauniina ja tuulettomana päivänä voi tosin viettää ylhäällä aurinkokannella koko päivän.

Päiväretkiä tekeviin veneisiin otetaan yleensä maista mukaan valmiiksi täytetyt pullot, vähintään kaksi sukeltajaa kohti. Pulloja ei täytetä veneessä. Ensimmäistä sukellusta varten oma laitepaketti kasataan omalta paikalta löytyvään pulloon. Täydet pullot on merkattu yleiseen tapaan teippaamalla venttiili. Toista sukellusta varten on pullo vaihdettava, veneen miehistö yleensä kerää tyhjät pullot pois pinoon ja auttaa tarvittaessa uuden pullon kanssa.

Nitroxilla sukeltavia varten on varattu Nitrox-täytettyjä pulloja ja muille tavallista paine-ilmaan. Nitrox-pullot saa ilmaiseksi (siis kuuluu retken hintaan) kunhan sinulla on vain näyttää luokituskortti siihen.

Oppaat tarjoavat innokkaasti 99 Euroa maksavan Nitrox-koulutuksen, joka käytännössä tarkoittaa pienen kirjasen lukemista ja tentin suorittamista. Kirjan ehtii nopeampi lukemaan jo menomatkalla veneessä, jolloin pääsee heti päivän ensimmäisen sukelluksen jo kokeilemaan Nitrox-kaasulla.

Paineilmapullot ovat normaalisti 12 litran 200 barin alumiinipulloja, joissa on DIN-venttiili. Veneellä on myös ruuvattavia ”sieluja” tarjolla yoke-liittimellisiä reguja varten. Keskuksen vuokraregut ovat kaikki DIN-liittimellä.

Nitrox-täytetyissä pulloissa on kelta/vihreät neopreenipannat, joissa lukee ”Nitrox”. Veneessä on käytettävissä happianalysaattori, jolla jokaisen Nitroxilla sukeltavan edellytetään tekevän itse happianalyysin omasta hengityskaasustaan ja kirjaavan sen veneen Nitrox-päiväkirjaan.

Vain erikseen ja erittäin hyvissä ajoin sopimalla voi saada käyttöönsä isomman 15/200 teräspullon, mutta näitä on tosi vähän ja niitä ei riitä kaikille halukkaille. Jopa tuplapullojakin on kuulemma mahdollista erikseen sopimalla mahdollista saada, mutta tämä on näillä päiväreissuilla hyvin harvinaista. Yleensä kohteet ovat sellaisia että sukellusajaksi tulee vähänkin kokeneelle sukeltajalle 40…60 minuuttia. Yleensä maksimisukellusajaksikin on sovittu 60 min, eikä veneen aikataulu oikein mahdollista pidempiä sukelluksia. Pullot on yleensä aika tarkkaan täytetty 200 bariin, vaihteluvälin ollessa 190…210 bar. Nitrox on aika tarkkaan 29…31%.

Veneellä on sukelluskannella myös lyijylaatikot, joista voi ottaa 1 tai 2 kg painoja päivän ajaksi käyttöönsä tarpeen mukaan. Painot on palautettava päivän päätteeksi lyijylaatikkoon, joten painovyön tai painotaskujen virittelystä tulee valitettavasti päivittäinen rituaali. Painotus on tietty hyvä saada kuntoon jo ensimmäisenä päivänä, jolloin seuraavina päivinä voi sitten aina käyttää samaa painotusta. Lyijyä on veneellä tarpeeksi, joskin 1 kg:sta limpuista voi tulla joskus pulaa. Näillä pulloilla ja 7 mm märkäpuvussa tuntuisi monelle sopiva painotus olevan noin 10…12 kg.

Vuokraliiveissä ei muuten näyttäisi olevan painotaskuja, joten oma liivi on syytä ottaa mukaan jos niitä kaipaa. Sinkkuwingillä sukeltaviakin näkee kyllä reissuilla paljon. Vuokravarusteet näyttäisivät olevan ihan asiallisen ja suhteellisen uuden näköisiä perustason varusteita. Itse en huomannut kenenkään vuokravarusteissa ongelmia, joten ilmeisesti niitä huolletaan riittävästi.

Sukelluspuku ripustetaan omalle paikalle henkarilla, jossa se sukellusten välillä kuivuu hyvin. Kannattaa muuten aina varmistaa, että puku on hyvin kiinni, koska tuuli vie sen äkkiä mereen. Useimmat käyttävät märkäpukuja. Talvisin on sen verran tuulista ja viileää (22…25 astetta sekä vesi että ilma), että 7 mm pitkä märkäpuku on täysin asiallinen varuste. Paljon näkee myös kuivapuvun käyttäjiä ja monet suomalaiset oppaatkin niitä suosivat, ihan kunnon aluspuvun kera. Eikä huppukaan ole tavaton näky, joskin useimmat pärjäävät ilman. Käsineitähän ei sitten saa käyttää, sillä estetään korallien vahingoittaminen koskemalla. Kuivapuvun kiinteät käsineet kuitenkin hyväksytään, kunhan lupaa jättää kalat ja korallit rauhaan. Sukelluspuukkokin on em. syistä periaatteessa kielletty, mutta ei kukaan tule huomauttamaan varusteisiin kiinteästi kiinnitetystä pienestä puukosta, kunhan sillä ei sitten ala huvikseen leikkimään veden alla.

Sukellusoppaat eivät erityisemmin tule kenenkään varusteita tarkistamaan, eivätkä kokoa laitepakettia sinulle, elleivät sitten satu näkemään jotain huolestuttavan näköistä mihin pitäisi puuttua. Apua saa toki pyydettäessä. Myös veneen miehistö auliisti auttaa, esim painavien pullojen nostelussa. Veneen henkilöstöön kuuluu yksi pääopas, ja tarpeen mukaan useampia muita oppaita, sekä egyptiläinen miehistö. Miehistöä on kapteeni sekä kansimiehiä 3…5, miehistö ymmärtää ainakin englantia jonkin verran. Oppaat ovat yleensä skandinaaveja, useat ruotsalaisia, ja monesti suomalaisiakin. Jos veneellä suoritettaan kursseja (kuten AOWD), niin kurssilaisia varten on oma kouluttajana toimiva opas mukana.

Veneitä on erikokoisia ja niihin mahtuu noin 10…20 sukeltajaa. Kaikissa veneissä on perässä uimakansi, josta sukeltaja pääsee suoraan jättiloikalla veteen, ja takaisin veneeseen tikkaita pitkin. Yleensä räpylät laitetaan jalkaan uimakannella, lisäksi siellä on makean veden suihku ja usein makeaa vettä ämpäri kameroiden ja maskien huuhtomista varten. Portaita pitkin pääsee ylemmäs sukelluskannelle, jolla kaikki sukellusvarusteet säilytetään ja sukelluspuvut ja laitepaketit puetaan päälle ja riisutaan pois.  Tämän takana on salonki, jossa tarjoillaan lounas ja oleskella lämpimässä sisätilassa. Veneen päällä on aurinkokansi jolla kauniilla ilmalla voi ottaa aurinkoa ja ihailla maisemia.  Lisäksi sukelluskannelta ja/tai salongista pääsee veneen vessoihin, joita on yleensä kaksi. Vessat ovat suhteellisen siistejä, mutta niistä huuhdotaan kaikki tavara suoraan mereen, joten niitä ei veneen ankkurissa ollessa saa vetää, muutoin alla olevat sukeltajat voivat kokea epämiellyttäviä yllätyksiä. Vessat ovat myös luontevin paikka vaihtaa uikkareita, Egyptissä suhtaudutaan melko penseästi alastomuuteen.

Pian veneen lähdön jälkeen pidetään ”venebriefing”, kelin salliessa yleensä aurinkokannella. Venebriefingissä pääopas selostaa kaikilla tarpeellisilla kielillä toiminta- ja turvallisuusohjeet veneessä. Veneessä on kaikille pelastusliivit, ensiapuvarustus ja sukellusonnettomuuksia varten ensiapuhappea. Kaikki sukellusoppaat luonnollisesti osaavat antaa ensiapua ja vakavia onnettomuuksia varten on saatavissa pikaveneellä tai helikopterilla apua Hurghadasta. Hughadassa on painekammio sukeltajantaudin hoitoa varten, ja retkiä varten on Colonalta mahdollista ostaa paikallinen painekammio¬vakuutus, ellei sellaista (esim. DAN) satu ennestään olemaan. Venebrifingin yhteydessä kysytään ketkä kaikki ottavat lounaan, jonka kaikki yleensä ottavat.