IMG_3030.JPG

Minna ja Ian

Heinäkuussa 2012 teimme Minnan kanssa kahden viikon matkan Meksikoon, Playa Del Carmeniin, jossa myös harrastimme laitesukellusta. Asuimme RIU Yucatan hotellissa Playacarin alueella.

Itse sukelsin kuutena päivänä, mutta Minnalle tuli heti ensimmäisellä sukelluksella korvan barotrauma ja hän joutui parantelemaan korvaa yli viikon ja sai lopulta vain kaksi sukelluspäivää.

Olimme varanneet etukäteen 5 päivän paketin Tank-Ha sukelluskeskuksesta, joka sijaitsee Playa Del Carmenin keskustassa. Pakettiin kuului

  • kolme kahden tankin venesukellusreissua Playa Del Carmenin edustan riutoilla
  • yksi kahden tankin venesukellusreissu Cozumelin saaren edustalle
  • yksi kahden tankin Cenotes luolasukellusretki

Paketin hinta on 365 USD per henkilö, jos sen varaa etukäteen ja maksaa varausmaksun 30%. Yksittäin ostettuna nuo ovat paljon kalliimpia.

Minnalta onnistui korvan ongelmien vuoksi vain kahtena päivänä Play Del Carmenin edustan venereissut. Itse kokeilin lisäksi yhtenä iltapäivänä Scuba Cariben palveluita suoraan hotellistamme RIU Yucatanilta.

Tank-Ha sukelluskeskukselle jouduimme aina ottamaan aamuisin taksin hotelliltamme RIU Yucatanilta, mutta matka oli vain 10 minuuttia ja maksoi virallisesti 70 Pesoa. Tosin joskus taksit halusivat enemmän rahaa, kuten 90 Pesoa. Tank-Ha sijaitsee kaupungin ytimessä lähellä rantaa 10. kadulla 5:n ja 10:n avenuen välissä. Taksikuskien ammattiliitto on kieltänyt sukelluskeskuksia noutamasta ja viemästä asiakkaita hotelleilta, joten kyydit on järjestettävä itse. Taksin sai kyllä aina heti hotellille ja kaupungilla niitä oli joka kulmalla tarjolla.

IMG_9918.JPG

Tank Ha sukelluskeskus

Tank-Ha:lle piti mennä aamuisin klo 8:30 aikaan, ja sitten laittautua märkäpukuun (puvun yläosa auki jättäen) ja keräillä omat sukellusvarusteet kassiin. Sitten kun kaikki olivat valmiina, kävelimme kaikki korttelin päässä sijaitsevaan rantaan 8:n kadun päähän. Painavat varusteet tuotiin kärryillä. Playa Del Carmenin rannassa ei ole laitureita sukellustukialuksille, joten veneisiin vain kahlataan rannasta ja kaikki kamat roudataan veneeseen olkapäällä. Miehistö kuitenkin kantoi kaikki painavat tavarat veneeseen.

IMG_3016.JPG

Kahlaamassa veneelle

Klo 9:00 aikaan vene oli valmis lähtöön ja noin 10-15 minuutin päästä oltiin ensimmäisellä kohteella. Tank-Ha:N veneeseen mahtui 10 sukeltajaa, mutta yleensä meitä oli vähemmän, ja pari kertaa olin toisen asiakkaan kanssa kahden (plus opas). Veneessä oli kaksi venemiestä. Ensimmäinen aamun sukellus tehtiin hiukan syvemmälle, noin 20-30 metriin. Pelkällä paineilmalla pohja-aikaa sai vain 30 minuuttia noin syvällä, joten ilma ei loppunut kesken vaan tietokoneen suoranousuaika. Syvemmiltä kohteilta ei päässyt matalammalle tekemään dekoja, joten nousu pinnalle oli oppaan pintapoijun avulla. Pinnalla on aika paljon veneliikennettä, joten ilman poijua ei kannata nousta pinnalle. Yleinen käytäntön näytti olevan se, että vain oppaat käyttävät poijua ja asiakkaiden ei edellytetä eikä edes toivota käyttävän itse poijuja.

Nousemassa veneeseen sukelluksen jälkeen

Tämän jälkeen istuttiin melko lyhyt pinta-aika veneessä ennen seuraavaa sukellusta, joka oli aina matalampi, noin 10 metriin. Lyhyen pinta-ajan jälkeen ei olisi voinut kovin syvää sukellusta enää tehdäkään, mutta alle 10 metriin pystyi jo sukeltamaan tunnin verran. Matalissa kohteissa ei olisi ollut yli tunniksi enempää nähtävääkään, ja pissahätä alkoi olemaan eniten sukellusta rajoittava tekijä. Heti toisen sukelluksen jälkeen ajettiin takaisin rantaan noin puoliltapäivin ja huollettiin varusteet. Hotellille ehti helposti takaisin syömään lounasta ennen klo 13.

Varasto

Itse otin mukaan kotimaasta kaikki varusteet, ja niitä oli mahdollista säilyttää Tank-Ha:n varastolla, jossa ne säilyivät turvassa, eikä tarvinnut raahata niitä edestakaisin.  Minna vuokrasi regulaattoin ja BCD:n. Kaikissa vuokrakamoissa näytti olevan aina jotain pientä ongelmaa, vuokraregulaaattorit pulputtivat ja poreilivat aina jostakin kohtaa, jopa oppaan kamoista tuli kuplia. Meksikossa eivät pitänet kuplimista minkäänlaisena ongelmana. Itse pidän omat kamani moitteettomassa kunnossa, joten senpä vuoksi otan mieluiten ne mukaan matkoille, enkä luota vuokravehkeisiin.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *