riuttakoukku ja pointteri

Indonesian matkalla ostin MSY Seahorselta myynnissä olleet uudet sukellusvarusteet: riuttakoukun ja metallipointterin. Nämä olivat Indonesialaista tekoa ja maksoivat vain pari kymppiä. Mutta olivat kyllä huippulaatuista käsityöta ja haponkestävää taatusti ruostumatonta terästä.

Pointteri

Metallipointterilla voi osoittaa muille kiinostavia juttuja meren alla, ja sillä onnistuu jopa mikroskooppisen pienten eliöiden, kuten kääpiömerihevosten osoittelu ilman että on vaaraa vahingoittaa mitään sormia koskettamalla. Suurin osa, ellei peräti kaikki merieliöt, korallit mukaanlukien, voivat vahingoittua tai peräti tuhoutua ihmisen käden kosketuksesta. Lähes kaikki pehmet korallit polttavat ihoa kuin nokkoset, tai pahemminkin, ja jotkin eliöt voivat olla peräti tappavan myrkyllisiä koskettaa. Näin ollen metallipointteri on varsin hyvä jo turvavarusteena. Pointterilla voi kevyessä merivirrassa myös pitää itseään paikallaan, tai sillä voi työntää itsensä irti riutasta. Ja sitten sillä voi hakata tankkia äänimerkin antamiseksi, jos haluaa muiden sukeltajien huomion. Pointteria näkee useinkin sukellusoppaiden kädessä, ja sillä he osoittelevat asiakkailleen löytämiään mielenkiintoisia kohteita. Pointterin käytössä on syytä käyttää järkeä, eikä sillä ole tarkoitus sohia varomattomasti minne sattuu, ja tankin paukuttamisessakin on syytä käyttää harkintaa ja malttia.

riuttakoukku käytössä

Riuttakoukku

Riuttakoukulla voi kiinnittää itsensä kiveen rajussa merivirrassa, jos on tarpeen voida pysähtyä johonkin ja haluaa pitää molemmat kädet vapaana, tai ei halua ottaa riskiä sormien rikkomisesta teräviin kiviin tai polttaviin koralleihin. Riuttakoukku koostuu itse koukusta, joka on tarkoitus kiinnittää kiveen ylävirran puolelle, narusta joka ennen käyttöä ja käytön jälkeen punotaan itsepurkautuvalle rihmasolmulle, ja aukeaa reilun metrin mittaiseksi, ja sitten soljesta joka kiinnitetään BCD-liivin D-lenkkiin, joko vyötärölle tai kaikkein parhaiten haarahihana D-lenkkiin. Koukkua yleensä pidetään BCD:n tai hosujen taskussa, josta se tarvittaessa kaivetaan esiin. Koukun käyttöä on syytä harjoitella, etenkin irroittamista, sillä luonnollisesti sillä on mahdollista jäädä myös jumiin. Eli puukkokin on syytä olla varuilta mukana.
Näille varusteille on käyttöä lähinnä koralliriutoilla ja voimakkaasti virtaavissa vesissä. Suomessa nämä ovat aika tavalla tarpeettomia varusteita.


1 kommentti

Malediivit 2016, sukellusmatkan suunnitelma | Ian Leiman Sukellusblogi & #183;2015-12-05 15:39

[…] virtaus on riittävä, eli näillä sukelluksilla on varauduttava koviin merivirtoihin ja ehkäpä riuttakoukun […]

Kommentointi on suljettu.