Bandasaarten historiasta kirjoitin edellisessä tämän sarjan artikkelissa, tässä kerron sukeltamisesta Bandasaarilla. Alla kartta Bandasaarista, saaret näkyvät matkareittimme kartan alareunassa.

Bandasaaret

Saavuimme Bandsaariin kuuluvalle Pulau Runille aamuyöstä sunnuntaina 13.3.2011. MSY Seahorse oli ajanut yötä myöten allokossa Nusa Lautista.

Bandasaaria ympäröi kilometrien syvyinen meri, joka virtaa jatkuvasti. Itse Bandasaarilla ja Bandamerta ympäröivillä maa-alueilla on varsin vähän asutusta, teollisuutta tai maanviljelyä. Vesi on siten äärimmäisen kirkasta ja puhtainta mahdollista merivettä. Sukellusnäkyvyydet ovat huippuluokkaa. Saaret ovat myös kymmenien kilometrien säteellä ainoita lähelle pintaa nousevia osia muuten kilometrien syvyisestä merenpohjasta, joten ainoastaan siellä voivat korallit kasvaa, ja korallien ekosysteemit toimia. Tämä tuo paikalle myös kaikki muut merenelävät pitkien matkojen takaa. Tämä kaikki yhdessä merkitsee sitä, että saaria ympäröivät koralliriutat kasvavat poikkeuksellisen runsaina ja monimuotoisina sekä sitä että kalaa kasvaa poikkeuksellisen runsaasti. Kaukainen sijainti ja hankala pääsy takaavat merenalaiselle ympäristölle rauhan, joten ne harvalukuiset sukeltajat jotka pääsevät sitä näkemään voivat kokea jotain todella ainutlaatuista.

Run ja Ai saarten reunat ovat klassisia seinämäsukelluksia virran viemänä. Aivan lähellä rantaa oli joissakin kohdissa matalampia tasanteita, mutta muuten saarten rinteet putosivat silmänkantamattoman syvälle. 30 metristä näki aivan selvästi pinnalle, joten todennäköisesti alaspäin näki rinnettä lähemmäs 100 metrin syvyyteen asti. Erityisen paljon näki viuhkakoralleja ja valtavan kokoisia tynnyrisieniä. Joissakin kohdin seinämään oli tunnelimaisia koloja, joihin saattoi pysähtyä hetkeksi suojaan merivirralta. Kalat olivat melko arkoja, ja pakenivat sukeltajia.

 

IMG_9797.JPG

viuhkakoralli

IMG_9800.JPG

tynnyrisieni

IMG_9783.JPG

IMG_9783.JPG

13.3. aamusta sukelsimme ensin Pulau Run saaren pohjoispuolella (sijainti 4.32.25 S, 129.40.30 E), jossa jyrkkä seinämä, joka putosi 5 metrin tasanteelta syvyyksiin, aloitimme 20 metristä ja lopulta nousimme tasanteelle. Kuvasin Sigma 17-70mm linssillä ja lyhyillä varsilla. Hieno seinämä ja paljon kovaa ja pehmeää korallia sekä pienempää kalaa. Linkki kaikkiin kuviin sukellukselta numero 5. Yritin kuvailla mm. ohessa näkyviä jättimäisiä tynnyrisieniä siten että aurinko näkyy taustalla ja salamat valaisevat sienen vastavaloon, ja vielä niin että jonkun sukeltajan silhuetti näkyy. Tämä oli aika haasteellinen harjoitus mutta sain mielestäni aika hyviä otoksia aikaan. Täällä näki jättimäisiä viuhkakoralleja, joskin myöhemmin näimme vielä isompia ja enemmän. Punaiselta Mereltä isot viuhkakorallit ovat turistikohteilta lähes hävinneet, koska ne ovat herkkiä hajoamaan ja kestää lähes sata vuotta ennenkuin viuhkasta kasvaa iso.

IMG_0068.JPG

IMG_0084.JPG

Päivän seuraava sukellus oli Run saaren.eteläpuolelle. Vaihdoin kameraan makrolinssin. Vedimme etelänpuoleista seinämää, riutta oikealla puolen. Virta oli varsin voimakas ja vain muutamiin kohtiin pystyi pysähtymään kunnolla. Makron käyttö oli hankalaa, mutta sain kaikenlaisia otoksia kumminkin. Lopussa pääsimme tasanteelle 5 metriin, jossa ei juuri virrannut ja palasimme toiseen suuntaan. Hieno seinämän tämäkin, mutta ei mitään erikoista näkynyt. Sijainti 4.34.7, 129.40.9. Linkki kaikkiin kuviin sukellukselta numero 6.

IMG_0155.JPG

IMG_0155.JPG

IMG_0181.JPG

IMG_0181.JPG

IMG_0195.JPG

over-under shot

Iltapäivällä sukelsimme Pulau Ai sarella taas yhden jyrkän seinämän. Nyt kuvasin Tokina 10-17mm kalansilmän, ja lisäsin erikoispitkät tupla-salamavarret. Tässä ei ollut juurikaan virtaa, mutta seinämä oli täynnä hiekkaa  eikä niin huippu. Siellä oli paljon isoja viuhkakoralleja. sijainti 4.30.56, 129.45.42. Linkki sukellus numero 7:n kaikkiin kuviin.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *